Preparare
Cu o zi înainte, filetați somonul, spălați-l și îndepărtați oasele, cu ajutorul unei pensete. Uscați bucățile de pește cu un prosop de hârtie.
Zdrobiți într-un mojar feniculul, ienupărul, coriandrul și piperul negru boabe. Amestecați mirodeniile cu coaja de la lămâie și portocală, cu sarea și zahărul.
Presărați amestecul de condimente peste fileurile de somon. Tocați și mărarul și întindeți-l peste acestea. Împachetați fileurile în folie alimentară împreună cu ingredientele de mai sus și lăsați-le la marinat 24 ore la frigider.
În ziua următoare, răzuiți cu grijă condimentele de pe bucățile de pește cu un cuțit. Mărunțiți mărarul proaspăt. Presărați-l peste fileuri, ungeți-le cu ulei de măsline și masați bine carnea.
Cu ajutorul unui cuțit ascuțit, tăiați somonul marinat în felii subțiri (a câte 200g fiecare), oblice și fără piele.
Curățați avocado de coajă, tăiați-l cubulețe și marinați-l cu oțet balsamic, o linguriță de mărar și ulei de măsline. Dacă este nevoie, condimentați cu sare și piper după gust.
Într-un pahar de sticlă, așezați un prim strat de salată, apoi avocado marinat iar la final feliile de somon. Peste, adăugați o linguriță de smântână, o felie de lămâie și asezonați cu boabe de piper roz și creson.
Sfat: cumpărați fileurile de somon gata pregătite. Somonul marinat poate fi păstrat la frigider în jur de 2-3 zile.