Preparare
Într-o tigaie puneți la încins uleiul. Adaugați ceapa tocată și căliți-o puțin până devine translucidă. Peste ceapă, puneți orezul și căliți-l și pe acesta puțin. Scoateți amestecul într-un bol și lăsați-l la răcit.
Odată răcit amestecul de ceapă și orez, adăugați în bol carnea, 2 linguri de ulei și amestecul de condimente pentru sarmale. Amestecați totul bine până obțineți o compoziție omogenă.
Pe foile de varză pregătite puneți câte o lingură din amestecul de carne într-un capăt și rulați până la capătul celălalt. Colțurile rămase îndoiți-le spre interior. Repetați operațiunea până terminați compoziția.
Păstrați câteva frunze de varză pe care le rulați și le tocați mărunt.
Într-o oală mai mare turnați 2 linguri de ulei cu care ungeți pereții acesteia. Puneți o parte din varza tocată la bază. Peste aceasta, așezați de jur împrejur sarmalele, iar în centru baconul afumat.
Dizolvați pasta de tomate într-un litru de apă și adaugați-o peste sarmale în oală. La sfârșit, acoperiți cu restul de varză tocată. Puneți sarmalele la fiert la foc mic, sub capac, timp de 2 ore. După o oră și jumătate, adăugați vinul și lăsați din nou la fiert.
Odată fierte, așezați sarmalele pe o farfurie și serviți alături de smântână și mămăligă caldă. Poftă bună!