Preparare
Spălați pieptul de rață, uscați-l cu un prosop de hârtie și crestați-l cu un cuțit. Puneți carnea într-o tigaie rece și preparați-o la foc mediu până când se lasă grăsimea și partea de jos este frumos rumenită. Apoi, întoarceți și gătiți scurt și pe cealaltă parte. Scoateți pieptul de rață din tigaie și puneți-l în cuptorul preîncălzit la 160 grade, timp de 10 minute.
Între timp, pregătiți sosul. În aceeași tigaie în care a fost pregătit pieptul de rață, turnați lichiorul de portocale, vinul de Porto și sucul de portocale. Adăugați cardamomul, anasonul stelat, batonul de scorțișoară Ceylon, ghimbirul și cuișoarele.
Pentru a îmbogăți aroma de portocală, tăiați julienne coaja unei portocale, stoarceți sucul acesteia și puneți-le pe toate în sos. Adăugați și marmelada de portocale și amestecați. Când este gata și suficient de gros, strecurați sosul și mai lăsați-l puțin la fiert.
Pentru piureul de cartofi, curățați cartofii și tăiați-i cubulețe. Puneți turnați apă rece într-un vas, adăugați cartofii și fierbeți până când devin moi.
După ce au fiert, scoateți cartofii din apă, strecurați-i, lăsați să iasă aburul și zdrobiți-i fierbinți astfel încât să obțineți un piure aerat.
Într-un bol, puneți un ou, lapte și condimentați cu sare și piper proaspăt râșnit, după gust. Amestecați totul și turnați peste piureul de cartofi. Adăugați untul și nucșoară proaspăt răzuită, după gust. Amestecați totul bine cu o spatulă pentru a obține un piure cremos.
Scoateți pieptul de rață de la cuptor, lăsați-l 10 minute să se relaxeze și apoi feliați-l. Puneți sos pe o farfurie, peste sos așezați carnea, condimentați cu sare și nucșoară proaspăt rasă și serviți alături de piure. Poftă bună!