Preparare
Într-o cratiță cu apă sărată și clocotită, adăugați lintea și fierbeți timp de 30 de minute până când aceasta este complet gătită. Puneți-o la scurs într-o sită și lăsați-o deoparte.
Curățați și spălați legumele. Tocați mărunt ceapa, păstârnacul și morcovul, dovleacul tăiați-l în cuburi de 3-4 cm, prazul în inele fine iar castanele tăiați-le bucățele. Puneți puțin ulei de rapiță la încins într-o tigaie și căliți ceapa. Adăugați păstârnacul, morcovii, dovleacul și prazul și gătiți câteva minute până când acestea se înmoaie. Scoateți-le și lăsați-le deoparte să se răcească puțin.
În aceeași tigaie, adăugați pasta de tomate și gătiți timp de aproximativ un minut, amestecând continuu. Deglasați cu vinul roșu și lăsați să fiarbă până când acesta se reduce la jumătate. Condimentați sosul după gust cu sare, piper Telicherry proaspăt măcinat, nucșoară proaspăt rasă și cu restul de mirodenii.
Puneți într-un castron legumele împreună cu lintea, făina de năut, ouăle, pătrunjelul tocat mărunt și pasați bine până obțineți o compoziție omogenă.
Ungeți cu unt o formă de copt cu diametru de 26 cm, turnați aluatul obținut și întindeți-l bine pentru a se așeza uniform. Presărați semințele de dovleac și floarea soarelui și presați-le ușor pentru a se fixa în aluat.
Introduceți tava în cuptorul preîncălzit la 180 °C și coaceți timp de aproximativ 45 de minute.
Decojiți morcovii, spălați-i și îndepărtați doar o parte din frunzele acestora (să rămână aproximativ 2-3 cm pentru decor). Așezați-i, unul lângă celălalt, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Stropiți morcovii cu ulei de rapiță, condimentați cu amestecul de verdețuri mediteraneene și fulgi de chilli, presărați semințele de susan și amestecați.
Introduceți tava în cuptorul preîncălzit și coaceți timp de 15 minute la 180 °C. Întoarceți morcovii și pe cealaltă parte și presărați puțin zahăr. Coaceți încă 10 minute, după care condimentați cu sare de mare după gust.
Tarta se servește alături de sos și morcovi copți.