Tarta de linte, castane si dovleac cu morcovi copti la cuptor

Tartă de linte, castane și dovleac cu morcovi copți la cuptor

120 min

Această rețetă de tartă are un gust aparte, oferit de îmbinarea armonioasă a gusturilor de nucșoară, fenicul și verdețuri mediteraneene cu cel de castane, linte și dovleac.

Tarta de linte, castane si dovleac cu morcovi copti la cuptor

Ingrediente

Pentru 8 porții.

Pentru tartă:
250 g linte
1 buc ceapă roșie
150 g păstârnac
1 buc morcov
200 g dovleac Hokkaido
1 buc praz
200 g de castane fierte și decojite
ulei de rapiță
1 linguriță pastă de tomate
100 ml vin roșu
sare de mare, după gust
piper Tellicherry boabe Fuchs
1 buc nucșoară întreagă fuchs
½ linguriță Piri Piri Fuchs
1 linguriță fenicul semințe Fuchs
1 linguriță amestec de verdețuri mediteraneene Fuchs
3 buc ouă
70 g făină de năut
1 legătură de pătrunjel verde
3 linguri semințe de dovleac
2 linguri semințe de floarea-soarelui
unt pentru forma de copt

Pentru morcovii copți în cuptor:
16 buc morcovi medii
2 lingurițe amestec de verdețuri mediteraneene Fuchs
½ linguriță de Piri Piri Fuchs (fulgi de chilli)
sare de mare după gust
½ linguriță de zahăr
2 lingurițe semințe de susan
3 linguri de ulei de rapiță

Valoare nutrițională per porție

Valoare calorică: 1230 kj (294 kcal)
Grăsimi: 10.4 g
din care acizi grași saturați: 1.8 g
Carbohidrați: 33.8 g
din care zaharuri: 9.2 g
Proteine: 13.5 g
Sare: 0.9 g

Preparare

1

Într-o cratiță cu apă sărată și clocotită, adăugați lintea și fierbeți timp de 30 de minute până când aceasta este complet gătită. Puneți-o la scurs într-o sită și lăsați-o deoparte.

2

Curățați și spălați legumele. Tocați mărunt ceapa, păstârnacul și morcovul, dovleacul tăiați-l în cuburi de 3-4 cm, prazul în inele fine iar castanele tăiați-le bucățele. Puneți puțin ulei de rapiță la încins într-o tigaie și căliți ceapa. Adăugați păstârnacul, morcovii, dovleacul și prazul și gătiți câteva minute până când acestea se înmoaie. Scoateți-le și lăsați-le deoparte să se răcească puțin.

În aceeași tigaie, adăugați pasta de tomate și gătiți timp de aproximativ un minut, amestecând continuu. Deglasați cu vinul roșu și lăsați să fiarbă până când acesta se reduce la jumătate. Condimentați sosul după gust cu sare, piper Telicherry proaspăt măcinat, nucșoară proaspăt rasă și cu restul de mirodenii.

3

Puneți într-un castron legumele împreună cu lintea, făina de năut, ouăle, pătrunjelul tocat mărunt și pasați bine până obțineți o compoziție omogenă.

4

Ungeți cu unt o formă de copt cu diametru de 26 cm, turnați aluatul obținut și întindeți-l bine pentru a se așeza uniform. Presărați semințele de dovleac și floarea soarelui și presați-le ușor pentru a se fixa în aluat.
Introduceți tava în cuptorul preîncălzit la 180 °C și coaceți timp de aproximativ 45 de minute.

5

Decojiți morcovii, spălați-i și îndepărtați doar o parte din frunzele acestora (să rămână aproximativ 2-3 cm pentru decor). Așezați-i, unul lângă celălalt, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

6

Stropiți morcovii cu ulei de rapiță, condimentați cu amestecul de verdețuri mediteraneene și fulgi de chilli, presărați semințele de susan și amestecați.

7

Introduceți tava în cuptorul preîncălzit și coaceți timp de 15 minute la 180 °C. Întoarceți morcovii și pe cealaltă parte și presărați puțin zahăr. Coaceți încă 10 minute, după care condimentați cu sare de mare după gust.

8

Tarta se servește alături de sos și morcovi copți.