Tartă cu mere și cremă de vanilie

Tartă cu mere și cremă de vanilie (Tartă normandă)

50 min

O tartă cu mere învelite într-o cremă delicioasă cu gust de vanilie și scorțișoară.

Tartă cu mere și cremă de vanilie

Ingrediente

Pentru 6 porții.

Ingrediente pentru aluatul de tartă:
300 g făină
160 g unt
90 g zahăr pudră
1 ou

Ingrediente pentru umplutură:
3 buc mere
250 g smântână pentru frișcă
4 ouă
100 g zahăr pudră
1 buc păstaie de vanilie Fuchs
30 ml Calvados
½ linguriță scorțișoară măcinată Fuchs
un vârf de cuțit de nucșoară măcinată Fuchs
unt pentru forma de copt
zahăr pudră pentru decor

Preparare

1

Cerneți făina într-un castron, adăugați zahărul și amestecați bine. Încorporați untul, tăiat bucățele și frământați. Adăugați și oul și amestecați fără a lucra prea mult aluatul, până obțineți un aluat neted.
Ungeți bine cu unt o formă de copt cu diametru de 28 cm. Întindeți aluatul pe o suprafață de lucru presărată cu făină, cu sucitorul. Transferați aluatul în forma de copt, înțepați din loc în loc cu furculița și lasați la frigider 30 minute.

2

Preîncălziți cuptorul la 180°C (căldură de sus și de jos) sau la 160°C (coacere cu ventilație/funcția convecție).

3

Curățați merele de coaja, tăiați-le în sferturi și scoateți semințele.
Tăiați păstaia de vanilie pe lungime și răzuiți-o cu un cuțit pentru a obține semințele.
Mixați ouăle cu zahărul pudră până obțineți o compoziție cremoasă. Adăugați smântâna pentru frișcă și amestecați foarte bine. Apoi, încorporați extractul de vanilie, Calvados, scorțișoara și nucșoara.

4

După ce aluatul s-a racit bine, distribuiți merele pe toată suprafața tartei, în formă de evantai. Turnați crema deasupra merelor și introduceți forma în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 30 minute.

5

Lăsați tarta să se răcească, presărați cu zahăr pudră și serviți.