Preparare
Cerneți făina într-un castron, adăugați zahărul și amestecați bine. Încorporați untul, tăiat bucățele și frământați. Adăugați și oul și amestecați fără a lucra prea mult aluatul, până obțineți un aluat neted.
Ungeți bine cu unt o formă de copt cu diametru de 28 cm. Întindeți aluatul pe o suprafață de lucru presărată cu făină, cu sucitorul. Transferați aluatul în forma de copt, înțepați din loc în loc cu furculița și lasați la frigider 30 minute.
Preîncălziți cuptorul la 180°C (căldură de sus și de jos) sau la 160°C (coacere cu ventilație/funcția convecție).
Curățați merele de coaja, tăiați-le în sferturi și scoateți semințele.
Tăiați păstaia de vanilie pe lungime și răzuiți-o cu un cuțit pentru a obține semințele.
Mixați ouăle cu zahărul pudră până obțineți o compoziție cremoasă. Adăugați smântâna pentru frișcă și amestecați foarte bine. Apoi, încorporați extractul de vanilie, Calvados, scorțișoara și nucșoara.
După ce aluatul s-a racit bine, distribuiți merele pe toată suprafața tartei, în formă de evantai. Turnați crema deasupra merelor și introduceți forma în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 30 minute.
Lăsați tarta să se răcească, presărați cu zahăr pudră și serviți.