Preparare
Pentru găluște, tăiați chiflele în cuburi și puneți-le într-un castron. Topiți untul într-o tigaie, tocați ceapa mărunt și sotați. Adăugați peste pâine, pe rând, laptele cald și ceapa călită. Puneți ouăle, condimentați cu sare după gust, pătrunjel și nucșoară proaspăt rasă (după gust) și amestecați bine. Lăsați aluatul să se odihnească timp de 30 de minute. Cu mâinile umede, formați găluște rotunde și lăsați deoparte.
Tăiați varza fideluță. Încălziți uleiul de rapiță într-o cratiță. Puneți varza și sare după gust. Adăugați 1/2 linguriță de rozmarin și lăsați să se călească timp de aproximativ 5 minute. Adăugați supa de legume și fierbeți la foc mic timp de aproximativ 15 minute până când varza se înmoaie. Turnați smântâna și pasați totul. Condimentați piureul cu sare și piper negru măcinat.
Fierbeți într-un vas mare aproximativ 3 litri de apă. Puneți găluștele în apă și lăsați să fiarbă, la foc mediu, timp de aproximativ 25 - 30 de minute până când se ridică la suprafață.
Preîncălziți cuptorul la 150°C (căldură de sus și de jos).
Topiți aproximativ 1 lingură de unt într-o tigaie. Puneți carnea de căprioară și prăjiți-o pe fiecare parte. Scoateți carnea, condimentați-o cu sare și piper negru măcinat, așezați-o într-o tavă și lăsați să stea în cuptor timp de aproximativ 10 - 15 minute.
Zdrobiți într-un mojar boabele de ienupăr, boabele de muștar și piper. Puneți vinul roșu în tigaia în care ați prăjit carnea și aduceți la fierbere. Adăugați condimentele și lăsați să fiarbă până scade lichidul la jumătate. În final, dați deoparte și încorporați restul de unt în sosul fierbinte și amestecați bine până se topește.
Scoateți friptura din cuptor și lăsați-o acoperită aproximativ 5 minute. Tăiați carnea în felii și serviți alături de sosul de vin, piure de varză și găluște de pâine.