Preparare
Amestecați făina, sarea și rozmarinul într-un castron. Mărunțiți drojdia în apa călduță, apoi adăugați zahărul și amestecați bine. Cu ajutorul unui robot de bucătărie cu paletele pentru aluat, frământați bine drojdia cu apa și făina. Adăugați 3 linguri de ulei și frământați în continuare până când aluatul nu mai este lipicios și se desprinde de pe marginile castronului. Acoperiți castronul cu un prosop sau folie alimentară și lăsați-l să crească într-un loc cald timp de 45 de minute, ca să își dubleze volumul.
Spălați cu grijă coacăzele și lăsați-le să se usuce într-o strecurătoare, după care, cu ajutorul unei furculițe, scoateți-le de pe ciorchine. Tăiați păstaia de vanilie în lung și răzuiți semințele. Amestecați-le cu 5 linguri de zahăr și una de rozmarin.
Preîncălziți cuptorul la 210 grade Celsius. Refrământați aluatul. Cu mâinile pudrate cu făină modelați patru turte lunguiețe. Distribuiți jumătate din coacăze și jumătate din rozmarinul cu vanilie pe mijlocul turtelor. Luați marginile turtelor și aduceți-le în sus.
Așezați turtele pe două tăvi acoperite cu hârtie de copt. Puneți pe deasupra rozmarinul și coacăzele rămase și lăsați aluatul încă zece minute la dospit. Apoi coaceți-le în cuptorul preîncălzit pentru 25 de minute și eventual, dacă devin prea închise la culoare, acoperiți tăvile în timpul coptului cu două-trei straturi de șervețele de bucătărie.
Turnați și restul de ulei de măsline pe focaccia fierbinte. Se servește caldă, cu smântână.