Curry

Curry

Numele de curry provine din cuvântul indian pentru supă sau sos: Kari. Însă amestecul de condimente poate să condimenteze mult mai mult decât supele.

Aroma curry-ului

Curry este un amestec de condimente specific bucătăriei asiatice. În India, acesta înseamnă un fel de mâncare, iar amestecurile de condimente sunt denumite ”masala„. Între componente îndrăgite sunt incluse curcuma, usturoi, coriandru, ghimbir, ceapă, anason, schinduf, boia, ardei iute, anason stelat, cuișoare și ienibahar.

Utilizarea curry-ului

Fripturi Satay, Garam Masala, pui Makhan, Murgh Madras – numele rețetelor sună atât de misterios pe cât sunt de scumpe. Cel mai important ingredient este, fără îndoială, amestecul de condimente potrivite, care conferă preparatelor aroma lor unică. Iuţeala sa merge bine cu Kari (supele și sosurile care au servit ca și asociere), dar și cu o varietate mare de preparate din carne și pește, marinate, preparate din carne tocată, sosuri de roșii și supe, legume de tot felul, orez, mâncăruri asiatice în wok şi alte mâncăruri savuroase, care sunt preparate cu lapte de cocos. În plus, condimentele de curry se răspândesc și în acelaşi timp oferă mâncărilor culoarea lor tipică, galbenă, care provine din curcuma.

Originea și istoria curry-ului

În India, masala are o lungă tradiție ca amestec de condimente pentru multe soiuri de kari clasic, un sos picant pentru carne, pește sau legume. Apoi Kari a devenit curry. Acesta este modul în care amestecul de condimente a venit în Europa – deși într-o versiune temperată. Englezii erau de fapt copleșiți de nenumăratele Masalas și preferau un impuls ușor. În prezent, adaosurile dulci, cum ar fi caisele, ananasul și bananele, mărturisesc versatilitatea felurilor de mâncare curry.

Amestecurile de condimente curry se armonizează minunat cu verdele proaspăt de coriandru.