Cuișoare
Syzygium aromaticum

Cuișoare

Cuișoarele intensifică gustul mâncărurilor dulci, al produselor pregătite la cuptor și al punch-ului.

Aroma cuișoarelor

Cuișoarele au o aromă foarte intensă, iute și un miros puternic. Acest lucru se datorează în principal faptului că procentul de ulei esențial conținut este ridicat (între 15 și 20%). Uleiurile esențiale sunt purtătoare de aromă mare – uleiul esențial de cuișoare cuprinde în special eugenol, care apare de exemplu în scorțișoară Cassia și este utilizat pentru producerea vanilinei cu o aromă identică.

Utilizarea cuișoarelor

Cuișoarele pot fi folosite întregi, dar și sub formă de pulbere. În supe, acestea sunt gătite necoapte și îndepărtate la sfârșitul timpului de gătit. Cuișoarele măcinate sunt potrivite pentru dulciuri sau curry indian. Din cauza aromelor lor intense, acestea ar trebui dozate cu grijă.  Acestea dau o aromă specială, picantă cărnii și mâncărurilor din pește, a vânatului, puiului, tocăniței, marinatelor de orice fel și produselor afumate. Cuișoarele sunt conținute în diferite amestecuri de condimente cum ar fi garam masala, amestecul arăbesc baharat și amestecul chinezesc de cinci condimente.

Originea și istoria cuișoarelor

Cuişoarele sunt originare din Insulele Molukken Indoneziene. Cu toate acestea, condimentul a fost, de asemenea, cunoscut chinezilor și indienilor în vremurile pre-creștine.  Astăzi, copacul de cuișoare este cultivat în Indonezia, Madagascar, Tanzania, Sri Lanka și Malaezia.

Cuișoarele se combină foarte bine cu alte condimente cu aromă puternică, precum ghimbirul, piperul și nucșoara.

Distribuie