Aroma chilli-ului
În funcție de specie, chilli este iute sau cu un gust picant distinctiv.
Utilizarea chilli-ului
Chilli și praful de chilli sunt condimente populare în bucătăria asiatică, mai ales în bucătăria thailandeză. Chilli dă gust condimentat pregnant mâncărurilor din America Latină, Mexic și din regiunea Caraibelor, cât și din țările Europei de Sud.
Originea și istoria chilli-ului
Originea chilli-ului este în America Centrală și de Sud. În 1912, farmacologul Wilbur Scoville a dezvoltat scala numită după el Scoville pentru a estima iuțimea ardeilor iuți. Până în prezent, toate tipurile de chilli sunt împărțite în funcție de această scală. Un ardei dulce obișnuit obține zero pe această scară, ardeiul de cayenne este de 30.000, un chilli Habanero poate ajunge până la 350.000 de Scoville.
Chilli se amornizează deosebit de bine cu oregano, boia de ardei și vanilie.