Aroma cepei
Ceapa are un miros puternic, sulfuros și un gust ușor iute și înțepător, cu note dulci, care în funcție de soi sunt mai mult sau mai puțin evidențiate. De exemplu, ceapa roșie și ceapa mică perlată au un gust mai blând decât celelalte specii. Ceapa eșalotă este cea des întâlnită în bucătăriile restaurantelor întrucât are un gust mai dulce și o aromă mai discretă decât ceapa obișnuită. Pe de altă parte, ceapa albă are un gust mai iute.
Utilizarea cepei
În orice bucătărie, ceapa este una dintre cele mai apreciate și utilizate legume, având o întrebuințare largă.
Ceapa pe lângă faptul că oferă un gust delicios preparatelor culinare, are și un efect benefic asupra sănătății. Poate fi consumată crudă, fiartă, prăjită sau coaptă.
Ca și condiment, ceapa uscată, deshidratată se găsește sub următoarele forme: mărunțită, granulată, măcinată sau fulgi.
Ceapa granulată dă savoare supelor, ghivecelor, legumelor, sosurilor, salatelor şi altor feluri de mâncare. Ceapa mărunțită are o aromă elegantă și dulce. Îmbogățește gustul legumelor, ciupercilor, pastelor, salatelor, sosurilor, supelor și diferitelor feluri de mâncare. Se potrivește și la carne de pasăre, carne tocată, ouă, cartofi și pește. Fulgii de ceapă sunt ideali pentru carnea fiartă, in timp ce ceapa măcinată se potrivește cel mai bine în sosuri, marinate sau dip-uri.
Sfaturi pentru gătit
Cu cât este gătită mai mult, cu atât gustul ei va fi mai dulce și va oferi o aromă inconfundabilă preparatelor dumneavoastră.
Dacă este posibil, ceapa trebuie tăiată chiar înainte de utilizare deoarece după mai mult timp capătă un gust metalic, amar.
Înainte de a tăia ceapa, este indicat să țineți ceapa curățată în apă rece pentru a evita lăcrimarea.
Originea și istoria cepei
Ceapa provine din regiunile de stepă din Asia Centrală. A fost folosită dintotdeauna atât ca aliment, cât și ca remediu natural pentru diverse probleme de sănătate. La greci și romani, ceapa constituia un produs important în alimentația lor zilnică, fiind preocupați să cultive diverse soiuri, chiar romanii fiind cei care au contribuit la răspândirea acesteia în Europa. De asemenea, ceapa a fost apreciată și de împăratul Carol cel Mare care a ordonat să fie cultivată în grădinile mânăstirilor (pe lângă alte plante aromatice), după cum este menționat în planul grădinei cu plante medicinale a mânăstirii medievale Sf. Gallen.
Ceapa se armonizează bine cu aproape toate condimentele, în special cu tarhon, ghimbir, asmățui, usturoi, boia de ardei dulce și piper.