Anason
Pimpinella anisum

Anason

Anasonul adaugă un gust rafinat pâinii și produselor de patiserie, dar și peștelui.

Aroma anasonului

Gustul dulce și intens aromat al semințelor de anason amintește de lemnul dulce, iar acest lucru se datorează uleiului esențial pe care îl conține, în special substanței anetol, care este prezentă în proporții foarte mari. Are un miros asemănător cu cel al fenicului și anasonului stelat întrucât și acestea conțin anetol.

Anasonul nu trebuie confundat cu anasonul stelat. Deși au denumiri și arome asemănătoare, cele două condimente nu sunt înrudite, nu fac parte din aceeași familie botanică.

Utilizarea anasonului

Fructele de anason pot fi utilizate întregi sau măcinate. Anasonul adaugă note distinctive produselor de patiserie, pâinii, prăjiturilor și compoturilor chiar și în cantități foarte mici întrucât acesta este puternic aromat și trebuie dozat cu atenție.
Însă și vinul fiert, salatele de fructe, piureurile din fructe, mâncărurile cu lapte și griș, preparatele din carne albă sau peștele beneficiază de aroma deosebită a anasonului.

Sfaturi pentru gătit

Aroma fructelor de anason se dezvăluie mult mai intens atunci când acestea sunt zdrobite într-un mojar, chiar înainte de utilizare.

Originea și istoria anasonului

Semințele de anason au o culoare gri-maronie și sunt formate din florile mici și albe ale plantei de anason. Aceasta crește până la o jumătate de metru înălțime și are inflorescențe în formă de umbele. Când fructele sunt coapte, mai exact în lunile august-septembrie, planta de anason este tăiată și treierată.

Anasonul era utilizat pentru pâine și prăjituri încă din vremuri străvechi, din Egiptul antic, fiind unul dintre cele mai vechi condimente din lume. Era cunoscut drept condiment și produs medicinal de acum 1500 ani î.Hr. Acest lucru este dovedit în Papyrus Ebers, o colecție veche de documente medicale egiptene. De asemenea, în timpul excavărilor de pe insulele grecești Ciclade din Santorini s-au găsit și resturi de anason, ce ar putea fi datate din secolul al XVI-lea î.Hr.
Anasonul este una dintre cele mai vechi plante aromatice din lume. În Grecia și în Roma antică, semințele de anason erau destul de populare în rândul spectatorilor prezenți în arene la luptele dintre gladiatori.

Preferă locațiile însorite și, prin urmare, anasonul este cultivat, în principal, în regiunea Mediteraneeană, dar și în India, Rusia și America Centrală și de Sud.

Anasonul se potrivește, în special, cu busuioc, tarhon, fenicul, asmățui, nucșoară, ienibahar, anason stelat și lemongrass.