Preparare
Pentru sosul pesto, prăjiți nucile într-o tigaie fără adaos de grăsimi, învârtindu-le bine pe toate părțile până își schimbă puțin culoarea. Scoateți-le și tăiați-le mărunt. Curățați usturoiul și tocați-l fin. Spălați pătrunjelul, scurgeți-l bine de apă și tocați-l mărunt. Răzuiți parmezanul. Se pun toate ingredientele într-un blender, se adaugă uleiul de măsline și se mixează bine totul până se obține o compoziție cremoasă. Se asezonează sosul pesto cu sare și piper alb măcinat.
Din nou, cu ajutorul blenderului pasați sfecla roșie fiartă împreună cu ricotta, gălbenușul de ou și parmezanul. Îndepărtați amestecul din blender, puneți-l într-un castron și condimentați-l cu sare, piper negru și un vârf de nucșoară proaspăt rasă. Încorporați treptat făina și grișul și amestecați încet cu o lingură. Lăsați aluatul în frigider timp de 30 de minute.
Pudrați făină pe suprafața de lucru. Porționați aluatul și formați din fiecare bucată câte un rulou subțire (aproximativ 2 cm în diametru), din care tăiați bucăți egale de aproximativ 2 cm grosime. Presați ușor cu o furculiță în mijocul fiecărei felii, pe ambele laturi. Se dă la rece pentru scurt timp.
Preîncălziți cuptorul la 200°C (căldura de sus și de jos). Tăiați păstaia de vanilie pe lungime și răzuiți-o cu un cuțit pentru a obține semințele. Curățați varza de Bruxelles și tăiați-o în jumătate. Puneți varza într-o tavă, adăugați uleiul de măsline, oțetul, zahărul, semințele de vanilie, sarea și piperul negru măcinat, după gust. Amestecați bine. Coaceți în cuptor timp de aproximativ 15 minute.
Într-o oală mare, puneți apă cu sare la fiert. Când apa clocotește, adăugați bucățile de gnocchi și fierbeți până când acestea se ridică la suprafață. Scoateți-i cu o spumieră și lăsați-i să se scurgă bine.
Serviți gnocchi alături de varză și sosul pesto cu nuci. Garnisiți cu salvie și parmezan ras.