Cannelés

Cannelés

110 min

Cannelés - un desert aromat, crocant la exterior și cremos în interior.

Cannelés

Ingrediente

Pentru 10 porții.

1 buc păstaie de vanilie Fuchs
coaja de la o portocală
250 ml de lapte
2-3 buc anason stelat
½ linguriță de scorțișoară măcinată Fuchs
30 g de unt
200 g zahăr brut
2 ouă
2 gălbenușuri de ou
70 g de făină
6 linguri de rom Sauternes, aprox. 80 ml
unt pentru formele de copt

Preparare

1

Tăiați păstaia de vanilie pe lungime și răzuiți pentru a obține semințele. Spălați portocala cu apă caldă, uscați-o cu un prosop de hârtie și răzuiți coaja. Puneți laptele la fiert împreună cu coaja de portocală, anasonul stelat, scorțișoara, untul, semințele și păstaia. Lăsați amestecul să se răcească și scoateți păstaia de vanilie.

2

Într-un bol, amestecați zahărul, ouăle și gălbenușurile cu ajutorul unui mixer electric până când obțineți un aluat omogen (aproximativ 3 minute). Adăugați făina, laptele, jumătate din cantitatea de rom și amestecați bine. Lăsați compoziția timp de 24 ore la frigider.

3

Scoateți aluatul din frigider cu aproximativ 20 minute înainte de a fi gătit și amestecați din nou. Preîncălziți cuptorul la 240°C (caldură de sus și de jos).
Ungeți formele de cannelés cu unt și puneți-le la rece câteva minute. Umpleți formele maxim ¾ din înălțime și coaceți timp de 10-15 minute în partea inferioară a cuptorului. Prin caramelizare, zahărul conferă o culoare brună preparatului.
Reduceți temperatura la 150°C și continuați coacerea încă 40-50 minute până obțineți o prăjitură cu exteriorul bine caramelizat, crocant și interiorul moale și vaporos. În funcție de materialul și grosimea formelor de copt, timpul de coacere mai poate fi prelungit cu încă 20-30 minute. Asigurați-vă că nu se vor carameliza prea tare, altfel riscați să nu le mai puteți scoate întregi din forme.

4

Lăsați prăjiturile să se răcorească puțin în interiorul cuptorului, cu ușa deschisă. Scoateți-le din forme cât sunt calde încă și lăsați-le să se răcească pe un suport. Înainte de servire, stropiți prăjiturile cu restul de rom.

Indicație: pentru această rețetă se recomandă a se folosi 10 forme de cannelé a câte 60 ml fiecare.