Lemongrass
Cymbopogon citratus

Lemongrass (Iarbă de lămâie)

Lemongrass este o plantă aromatică folosită ca și condiment în bucătărie, în special în cea asiatică.

Aroma lemongrass-ului

Lemongrass-ul (Cymbopogon citratus) are un miros puternic, proaspăt, asemănător lămâii, cu note delicate de trandafir, în timp ce gustul său este acru. Purtătorul de arome este citralul conținut în uleiul esențial, care este eliberat cel mai bine atunci când este planta este zdrobită, rasă sau tăiată. Acesta mai este cunoscut și sub denumirea de citronella sau iarbă de lămâie.

Utilizarea lemongrass-ului

Frunzele de lemongrass sunt folosite pentru a da savoare preparatelor culinare, în special cele din bucătăria asiatică. Pot fi gătite în stare proaspătă, liofilizate, uscate sau măcinate (cunoscută și sub numele de „pudră de sereh”). Tulpinile plantei pot fi folosite la gătit, întregi – zdrobite sau tăiate în bucăți, însă acestea trebuie îndepărtate înainte de servire deoarece sunt tari, fibroase. Indicat este ca, înainte de a le folosi la gătit, să fie tăiate capetele rădăcinilor, spălate și apoi ușor zdrobite, deoarece procedând astfel tulpinile de lemongrass își degajă întreaga aroma.
Doar bulbul, partea inferioară a tulpinii proaspete, care este mai moale și are un gust mai intens se poate consuma fără probleme, fără a mai fi îndepărtat din mâncare – de preferință tocat cât mai mărunt.

Lemongrass este adesea folosit, la asezonarea preparatelor precum curry, marinate, sosuri, supe, orez, tăiței, mâncăruri din carne de pui, vițel, pește, fructe de mare, dar și la ceaiuri și produse de patiserie. Se potrivește, de asemenea, cu lapte de cocos și ciuperci.

Sfaturi pentru gătit

Lemongrass poate fi păstrat la rece, depozitat în sertarul pentru legume al frigiderului, până la câteva săptămâni dacă este învelit în hârtie de bucătărie. De asemenea, depozitate în pungi speciale, tulpinile de lemongrass pot fi congelate și folosite și după câteva luni.

Originea și istoria lemongrass-ului

Lemongrass este o iarbă aromatică asemănătoare stufului,, ce poate ajunge la înălțimea de aproximativ 1,5 metri. Este originară din partea tropicală a Asiei de Sud-Est, iar în prezent este cultivată în India, China, Africa și America de Sud.
Cele mai cunoscute specii sunt: „lemongrass din India de Vest” (Cymbopogon citratus) și „lemongrass din India de Est”, acesta din urmă fiind cultivat, în special, pentru a fi utilizat în parfumuri și mai puțin în scopuri culinare.

Lemongrass se armonizează cu busuioc, chilli, ghimbir, usturoi și cimbrișor.

 

Distribuie