Preparare
Înmuiați plăcile din lemn de cedru în apă, timp de 2-3 ore înainte de a le pune pe grill pentru a nu lua foc. Plăcile sunt ușoare și plutesc. Asigurați-vă că acestea se scufundă complet în apă, așezându-le o greutate deasupra pentru a nu se ridica la suprafață.
Sfat: Plăcile din lemn de cedru sunt ideale pentru gătirea somonului la grătar, adăugând o aromă plăcută de lemn afumat și un gust deosebit de interesant peștelui.
Stropiți fileul cu puțină zeamă de lămâie și presărați puțină sare. Condimentați cu mărar, fulgi de chilli, stropiți cu ulei de măsline și acoperiți cu folie alimentară. Lăsați somonul la marinat timp de 2-3 ore, în frigider.
Curățați legumele și spălați-le. Tăiați castraveții rondele, ridichiile în sferturi și puneți-le într-un bol. Asezonați cu sare și piper, adăugați oțetul, câteva picături de ulei de măsline și amestecați bine.
Scoateți peștele de la marinat și porționați-l în 2 bucăți. Tăiați felii subțiri de lămâie și așezați-le pe plăcile umezite. Puneți somonul peste lămâie, cu pielea în jos.
Aveți nevoie de un grătar cu capac. Pregătiți cărbunii. Jarul este perfect atunci când cărbunii nu mai ard cu flacără și sunt acoperiţi cu un strat de cenușă gri. Plasați jarul doar într-o singură parte pentru a avea căldură indirectă asupra preparatului. Puneți bucățile de somon pe partea opusă a cărbunilor, acoperiți grătarul cu capac și gătiți timp de aproximativ 20-25 minute.
Serviți somonul alături de salată de castraveți și ridichi.