Preparare
Pentru sosul pesto, spălați și curățați bine salata. Cu ajutorul unui blender, mixați bine salata împreună cu usturoiul, nucile și uleiul până obțineți consistența unui piure. Amestecați sosul cu parmezanul dat pe răzătoare și sucul de lămâie și asezonați, după gust, cu sare și piper Tellicherry proaspăt măcinat.
Curățați cartofii de coajă și tăiați-i în felii de aproximativ 4 mm grosime și fierbeți-i în apă sărată timp de 5 minute. Feliile nu trebuie să fie complet gătite.
Tăiați romanesco în buchețele și fierbeți-le în apă sărată timp de 5 minute, apoi răciți-le în apă cu gheață. Scoateți-le cu o spumieră și scurgeți-le bine.
Întindeți aluatul în forma unui dreptunghi și împărțiți-l în două. Cu un vârful unui cuțit, crestați ușor (fără a tăia complet foietajul) astfel încât să obțineți o margine lată de circa 1 – 1,5 cm.
Puneți cele două aluaturi într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și înțepați-le cu o furculiță. Repartizați feliile de cartofi, buchețelele de romanesco, ciupercile tăiate longitudinal în felii subțiri, ceapa tăiată rondele și brânza tăiată bucăți mici. Turnați sos pesto din loc în loc.
Bateți bine gălbenușul de ou, ungeți marginile celor două tarte și presărați semințe de susan. Zdrobiți boabele de piper roz și piper Tellicherry într-un mojar. Asezonați cu piper, verdețuri mediteraneene și sare de mare, după gust. Introduceți tava în cuptorul preîncălzit și coaceți aproximativ 10-15 minute la 180° C până începe să se rumenească.