Preparare
Preîncălziți cuptorul la 180°C.
Tăiați dovleacul în două jumătăți și curățați-l de semințe. Așezați-l pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și lăsați-l în cuptor pentru aproximativ 45 minute - 1 oră. Încercați din când în când cu o furculiță și atunci când aceasta pătrunde ușor înseamnă că dovleacul s-a copt. Scoateți dovleacul de la cuptor și lăsați-l să se răcească.
Cât timp se coace dovleacul, pregătiți aluatul pentru blat. Puneți făina împreună cu zahărul, ghimbirul, nucile tocate, sarea și praful de copt în vasul unui mixer. Pulsați de câteva ori. Adăugați untul și mixați până când compoziția devină granulată (aspect de nisip umed). Încorporați gălbenușul de ou și apoi, treptat, apa și continuați să mixați până când compoziția se leagă și începe să formeze o bilă.
Puneți aluatul pe o suprafață pe care s-a presărat puțină făină și frământați-l de câteva ori până când acesta devine compact. Formați un disc, aplatizați-l, acoperiți-l cu folie alimentară și puneți-l la frigider 30 minute. Aluatul poate fi pregătit și în avans și ținut la frigider maxim 2 zile.
După cele 30 minute, pe o suprafață tapetată cu puțină făină, întindeți aluatul într-o foaie cu grosimea de aproximativ 3 mm, rulați-l pe un sucitor și așezați-l într-o tavă de tartă cu diametrul de 25 cm (preferabil să fie o tavă cu fund detașabil). Nivelați marginile și puneți tava la frigider pentru 30 minute.
Ca să obțineți o tartă cu un aluat bine rumenit, mai ales în cazul acesta când compoziția este destul de lichidă, acesta trebuie pre-copt. Astfel, acoperiți aluatul (inclusiv marginile) cu folie de aluminiu peste care așezați bile ceramice pentru copt sau orez/fasole boabe. Puneți la cuptor pentru aproximativ 15 minute (la 180°C). Înlăturați apoi folia de aluminiu și greutățile și puneți din nou la cuptor pentru alte 10 minute, până când blatul capătă o culoare ușor aurie, dar acesta nu trebuie să fie complet copt.
În timpul acesta, scoateți cu o lingură miezul dovleacului copt și îndepărtați coaja. Treceți-l printr-o sită astfel încât compoziția rămasă să fie cât mai fină. Pentru umplutură, aveți nevoie de 600 g de miez de dovleac. Amestecați zahărul cu amidonul, sarea și toate condimentele și adăugați-le peste dovleac împreună cu ouăle și smântâna pentru frișcă. Amestecați până se omogenizează toate ingredientele.
Puneți compoziția în tava cu aluatul pre-copt și lăsați-o la cuptor timp de 40-45 minute. Când o veți scoate din cuptor, compozitia va fi închegată pe margini și va tremura ușor în centru. Se va întări pe măsura ce se răcește, iar înainte de a fi servită este recomandat să fie ținută câteva ore la frigider.
Pentru decor, amestecați într-un bol 3 linguri de miez de dovleac copt cu 2 linguri de zahăr pudră, cu ciocolata topită la bain-marie și făina de cocos până se obține o compoziție legată din care formați bile mici. Crestați aceste bile cu ajutorul unui cuțit cu vârf ascuțit astfel încât să capete aspectul unui mini-dovleac. Adăugați câteva accente cu puțină scorțișoară, iar codițele pot fi tăiate dintr-un baton de scorțișoară. Până se folosesc, aceștia se țin în frigider.
Bateți frișca împreună cu o lingură de zahăr pudră și sirop de arțar. Decorați tarta cu mini-dovleci și serviți cu frișcă.
Trucuri pentru o tartă desăvârșită:
- pentru a obține un aluat de tartă perfect, toate ingredientele trebuie să fie reci. Chiar și făina e recomandabil să fie ținută 30 minute la frigider înainte de a pregăti aluatul;
- pre-coacerea aluatului este esențială pentru tipul acesta de tartă;
- zahărul brun îi adaugă umpluturii un ușor gust de caramel, de aceea este indicat să se folosească împreună cu zahărul tos;
- tarta trebuie scoasă din cuptor exact când marginea este închegată, iar în mijloc compoziția are încă un aspect gelatinos. Pe măsura ce se răcește, aceasta se va întări. Atunci când este coaptă prea mult, pe suprafața tartei apar crăpături.