Boabe de Tonka
Dipteryx odorata sau Coumarouna odorata

Boabe de Tonka

Aroma parfumată a boabelor de Tonka poate fi dobândită numai prin conservare în alcool și ulterior, prin uscare și fermentare.

Aroma boabelor de Tonka

Boabele de Tonka au un gust dulce, cu note fin de rom și emană un parfum plăcut, intens similar cu cel al vaniliei și migdalelor amare.
Acestea au formă ovală, culoarea lor variază de la maro până la brun-închis (aproape negru), iar ca și textură acestea sunt tari și prezintă striații. Mirosul puternic, încântător este dat de substanța chimică pe care o conține, numită cumarină.

Utilizarea boabelor de Tonka

În general, boabele de Tonka se rad pe o răzătoare fină (cum ar fi cea de nucșoară), iar apoi adăugate în preparate calde sau reci. Se pot folosi și întregi, însă pentru a-și dezvălui aromele fie pot fi plasate în alcool (ideal pentru cocktail-uri), fie trebuie fierte în lapte sau smântână lichidă, însă se scot înainte de a servi/folosi lichidul. Folosiți 1-2 bucăți la 1 litru de lapte, fierbeți pentru aproximativ 10 minute, după care lăsați la infuzat peste noapte. Laptele aromat cu Tonka poate fi folosit cu succes în deserturi.

Boabele de Tonka sunt foarte apreciate în aluaturi de patiserie, deserturi, budinci, ciocolată, băuturi, înghețată, gem sau șerbeturi. Oferă un gust deosebit și sosurilor de roșii, supelor cremoase, mâncărurilor orientale de orez, preparatelor din carne de vânat sau pește, însă fiind un condiment puternic trebuie folosit cu moderație.
Pe lângă gastronomie, boabele de Tonka se folosesc pentru a aromatiza produsele cosmetice, parfumurile și tutunul.

Sfaturi pentru gătit

Datorită conținutului de cumarină, utilizați maxim un vârf de cuțit de Tonka măcinată.

Originea și istoria boabelor de Tonka

Boabele de Tonka sunt semințele unui fruct produs de copacul Cumaru, care crește în țările din America de Sud. În Venezuela, unul din principalii producători de astăzi, se considera că acestea au puteri magice, iar până în anul 1940 boabele de Tonka au fost folosite aici ca monedă oficială.
Arborele de Cumaru poate produce până la 15 kg de boabe de Tonka. Recoltarea se face în primăvară, semințele lungi de 3-5 cm fiind prelevate din fructele coapte, ale căror formă amintesc de mango. Acestea sunt plasate pentru o zi în alcool, după care sunt puse la uscat și fermentat. Procesul de uscare poate dura câteva luni.
În anul 1775, botanistul și farmacistul francez Jean Baptiste Aublet a menționat pentru prima dată boabele Tonka în cartea sa. Până în anul 1940, acestea nu au fost foarte apreciate în gastronomie, în Europa fiind folosite strict pentru prăjiturile de Crăciun.

În prezent, cei mai importanți producători sunt Venezuela și Nigeria, însă arborele este cultivat și în alte țări din America de Sud și Africa tropicală.

Aroma fină a boabelor de Tonka se combină bine cu semințele de mac, cacao, nuca de cocos, nuci și vanilie.